Book

Coverboek - facebookpage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“In terms of [women's] dress code, De Bode remarks how perhaps the West is focusing on the wrong debate. [Her] book opens readers’ eyes and gives hope.” – Amnesty International.

Ten years after 9/11 Belgian lawmakers were the first in Western Europe to take the initial legal steps towards barring women from wearing Islamic face veils in public. France and the Netherlands were quick to follow. Headscarf debates preceded these so-called burka bans and demonstrations continued to roil the streets of Europe.

But was the burka really such as issue as the West perceives it to be?

The young journalist Lisa De Bode traveled to Saudi Arabia, to the heart of Islam, to try to understand Islam and its influence in Europe. There, her encounters with Saudi women revealed a world very different from what most Europeans have seen.

Saudi women were not worried about the burka or veil – an Islamic tradition demonized by European policymakers. They were busy fighting for more meaningful things: economic participation, social legislation, and political representation. The 9/11 attacks were among the direct instigators of these reforms, marking the beginning of an era of religious disillusionment.

In The Quiet Revolution De Bode embarks on a journey from West to East, accompanied by her Saudi friend Sara, while she answers the paradoxical question: How did 9/11 encourage women’s emancipation in Saudi Arabia, while restraining Muslim women living in the West?

Boekbespreking De Stille Revolutie  Lisa De Bode  Amnesty International  Amnesty International

 

 

 

 

 

 

 

—————————————————————————————————————————–

[DUTCH] De jonge journaliste Lisa De Bode trok naar Saudi-Arabië en sprak er met tientallen moslimvrouwen. Zo ontdekte ze dat de wandaden van Al Qaeda ook hen de ogen openden voor de gevolgen van religieus extremisme. Is ‘de nieuwe vrouw’ geboren? Ook in Egypte ging ze op zoek naar de rol van de vrouw tijdens de revolutie begin 2011.

Op het moment dat er in de Arabische wereld een revolutie plaatsvindt, lijkt een verregaande polarisatie onze westerse samenleving te verlammen. Is er een verband? Enkele  commentaren:

Lisa De Bode kan achter deuren kijken die voor anderen gesloten blijven. Ze trapt niet in de val van de gangbare clichés. Haar kritische zin heeft me aangenaam verrast. Een vlot geschreven boek met verhalen over échte mensen! - Rudi Vranckx, oorlogsjournalist VRT

Lisa is een journaliste die luistert naar de mensen en op zoek gaat naar antwoorden. Zo ontdekte ze in Saudi-Arabië dat de terreuraanslagen van 9/11 een ‘genderrevolutie’ hebben veroorzaakt. Vanonder hun zwarte abaya’s voeren vrouwen er een strijd voor politieke rechten en economische participatie. - Rik Van Cauwelaert, directeur Knack

Lisa opent je ogen: de onbeweeglijke islam, zogenaamd allergisch voor de moderne tijd, is louter kwaadaardige fictie. Dat is heel goed nieuws. Voor de vrouwen, voor Europa, voor het vreedzame samenleven van culturen. - Paul Goossens, oud-hoofdredacteur De Morgen

Een gedachte over “Book

 1. Patrick Vandendaele

  17-10-2011 – geschreven door Patrick Vandendaele op de Van Stockum Internet Boekhandel website. Dank Patrick voor je mooie reactie!

  We krijgen eens een andere blik op een gegeven dat te vaak wordt gekleurd door vooroordelen, die zelf worden gebaseerd op gegevens die vooral door extremistische invalshoeken worden aangebracht. In deze tijden waar wel degelijk weer wat meer aandacht wordt gewijd aan de gevolgen van de aanslagen van 11 september, wordt er voornamelijk gekeken naar de invloed dat dit had op de politieke en militaire wereld, de orde in de wereld, en de manier waarop mensen dit individueel wisten te verwerken. Maar één van de gevolgen van de rol van deze extremisten is wel degelijk dat ook de vrouwen in de islamitische wereld een andere kijk hebben aangereikt gekregen en dat ze dit op hun manier ook wel degelijk wisten te verwerken en te brengen naar een andere ideologie, een andere aanpak… En dit kan je eigenlijk voor een stuk terugvinden in de revoluties die de Arabische landen de laatste maanden hebben ondergaan. Maar natuurlijk is dit niet allemaal zo eenvoudig, en dus krijgen we eigenlijk hier een benadering van de rol van de vrouw in de wereld van de islam, en de manier waarop deze rol wel degelijk onderhevig is aan een stille revolutie. Op een levendige en onderbouwde wijze krijgen we wel degelijk een onconventionele benadering en bespreking, doorspekt met tal van getuigenissen en analyses die ter plekke werden gehaald. Het is een zeer duidelijk en helder boek, dat voor eens niet het pessimisme poneert, maar met een blik naar de toekomst ook een alternatief weet te duiden. Bijzonder sterk…

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>